Lezenswaardig

Ouderen vaak minder actief dan ze denken

Ouderen blijken minder vaak de beweegnorm te halen dan ze zelf denken. Recent onderzoek toont dat weer aan.

Slechts 22% voldoet aan norm
Tijdens een debatserie over Grey Power bij het VUmc in Amsterdam deed een groep actieve ouderen mee aan een onderzoek naar hun beweeggedrag. De deelnemers werden ondervraagd over hun beweeggedrag en droegen een week lang een bewegingsband die al hun activiteiten vastlegde. Uit de analyses van de onderzoeksgegevens blijkt dat het percentage ouderen dat aangeeft te voldoen aan de beweegnorm en hieraan ook daadwerkelijk voldoet slechts 22 procent is.

Half uur beweging per dag
De beweegnorm is dagelijks minimaal een half uur bewegen. Ouderen vinden over het algemeen dat ze een heel actieve levensstijl hebben, maar uiteindelijk (zo blijkt uit een ander onderzoek) haalt maar 22 procent de bewegingsnorm. Als mensen ouder worden, denken ze meer te bewegen, terwijl het tegendeel juist waar is.

Zorgelijke resultaten
Ouderengeneeskundige en onderzoeksleider Andrea Maier maakt zich zorgen over de ouderen en de mate waarin zij daadwerkelijk bewegen. “Als actieve ouderen hun lichamelijke activiteit al zo overschatten, dan kun je je grote zorgen maken over inactieve ouderen. Terwijl bewegen zo belangrijk is om actief en onafhankelijk te blijven. Wij gaan de actieve ouderen uit het onderzoek een gericht bewegingsadvies geven en hopen op termijn ook andere ouderen te helpen om meer te gaan bewegen.”

Bron(nen): , ProudToBeSenior.nl
Auteur: Nico van Scheijndel

terug naar de vorige pagina

WIE ZIJN WIJ?

Wij zijn een goede doelen organisatie

Ondanks de toename van beweegprogramma‘s voor mensen met een beperking is het bestaande aanbod van bewegings- en sportactiviteiten voor onze doelgroep nog lang niet genoeg. Stichting Hart in Actie brengt in kaart waar behoefte aan is.

Lees verder Jaaroverzichten

WAT IS ONZE MISSIE?

Wat wil Stichting Hart in Actie bereiken

Hart in Actie wil mensen met een chronische beperking op basis van hun eigen behoeften en mogelijkheden stimuleren om te (blijven) sporten en bewegen. Dit doet zij samen met partners in de sport, zorg, onderwijs, revalidatie en overheid.

Lees verder Neem contact op